INNOVATIES

Nieuwe hoogveenvegetatie ontdekt in Limburg

Er zijn slechts enkele kleine stukjes bewaard gebleven van ons grote uitgestrekte areaal aan hoogveen. Veel geld is tevergeefs uitgegeven aan herstel van oude hoogveengebieden. Met weinig opzienbarende resultaten. De veen-natuurgebieden (hoog en laagveen) in Nederland zijn bijna geheel verwoest en moeilijk te herstellen. GROENEMORGEN heeft kennis uit verschillende gelederen in binnen en buitenland gekoppeld en als resultaat is een systeem ontstaan om veen weer te laten groeien op plaatsen in de buitenlucht waar nog nooit veen heeft gegroeid. Hoogveen regeneratie binnen afzienlijke tijd  is wel degelijk mogelijk. Werner Hendriks: "We proberen een groei te realiseren van 5 tot 10 cm per jaar. Dit in tegenstelling tot de 2 mm groei van een natuurlijke hoogveenkoepel." Zie foto's eerste resultaten.

nieuwe hoogveenvegetatie in ontwikkeling

Daktuin voor iedereen, ook op uw tuinhuis

GROENEMORGEN maakt met de ultralichte daktuinen mogelijk om daken te voorzien van groen. Dit komt door het speciaal ontwikkelde daktuinen substraat. De voordelen: weinig onderhoud, waterretentie, makkelijk en snel te installeren. Dit product is ideaal voor particulieren die o.a. hun schuurtjes, tuinhuisjes willen voorzien van dit multifunctionele en duurzame product. Normaal gesproken zijn deze gebouwtjes te slap voor normale conventionele daktuinen. Door gebruik te maken van de nieuwe ontwikkelingen is het gelukt om het gewicht dusdanig te beperken dat ook op minder constructieve daken  een sedumdak mogelijk is. Het systeem heeft GROENEMORGEN uitgebreid getest op de Floriade 2012. 

groendak voor op uw tuinhuis

Boetseerpotgrond

Het idee voor Boetseerpotgrond is ontstaan tijdens de Floriade 2012.GROENEMORGEN werkt in dit project samen met Sjer Jacobs. Het woord legt het hele product zelf al uit. Met deze speciale potgrond kunnen eigen creaties in de tuin gemaakt worden. Deze creaties komen letterlijk tot leven door de beplanting. De slogan van deze innovatie: Creatief in je tuin met boetseerpotgrond.

 

Floriade 2012, 'Liggend aan het water' kunstwerk door Sjer Jacobs. Eerste grote project gemaakt van boetseerpotgrond.

Stedelijke groeiplaats voor zeldzame planten

De meeste stedelijke muren zijn na de oorlog gebouwd en zijn aan vervanging toe. Niet alleen voor het oog maar zeker ook uit veiligheidsoverwegingen. Het nadeel van de vervanging van deze muren is het verdwijnen van stedelijk groen. Zeldzame planten hebben namelijk hun groeiplaats gevonden op deze muren. Bij renovatie van de kade muren zouden deze reeds zeldzame planten verdwijnen. Het probleem is dat een nieuwe muur pas na 50 jaar begroeid raakt. In samenwerking met gemeente Rotterdam en BVB-landscaping heeft GROENEMORGEN een nieuwe oplossing bedacht waarbij op de muur na 3-5 jaar de omstandigheden voor de groei van zeldzame planten ontstaan. Door de toepassing van 'accap-7120' substraat wordt dit mogelijk gemaakt.  'ACCAP-7120' zorgt ervoor dat de omstandigheden in de muur versneld toegankelijk zijn voor plantengroei. 

natuur in de stad, oude muren zijn belangrijke groeiplaatsen voor zeldzame planten

natuurlijke groene gevel

Als we over groene gevels praten dan praten we over planten die los van de vollegrond tegen een gevel groeien. Er zijn reeds diverse systemen ontwikkel;
De geraniumbak ; boven elkaar geplaatste geranium bakken (of zakken).
Het komkommersysteem; glastuinbouw systemen met onnatuurlijke groeimediums zoals steenwol.
De verticale daktuin; daktuinsubstraten als basis voor gevelbegroening.

Al deze systemen hebben veel onderhoud nodig.

Het nieuwe groengevelsysteem dat we momenteel voluit aan het testen zijn, is gebaseerd op natuurlijke groeiomstandigheden.
Bent u geïnteresseerd; houdt onze website in de gaten
Bent u erg geïnteresseerd; neem contact op
Bent u niet meer te houden; participeer dan in onze innovaties