Bomenzand terug van weggeweest

2016-01-22  Nieuwe generatie bomenzand zorgt voor comeback.

Bomenzand lijkt langzaam weg te zakken. Letterlijk en figuurlijk. Bomenzand geeft vaak spoorvorming en we zien dat daardoor het product steeds vaker plaats moet maken voor andere oplossingen. Op het gebied van bomengranulaat blijft de markt zich vernieuwen en vaak verbeteren. Maar waar blijven de vernieuwingen binnen bomenzand?   BOMENZAND TERUG VAN WEGGEWEEST.
Bomenzand is alweer enkele decennia op de markt, we kennen in hoofdzaak 2 verschillende grote groepen bomenzand. Het Bomenzand Amsterdam en het Bomenzand Rotterdam. Het verschil zit hem in het M50-getal van de basisgrondstof, het zand. M50 getal is de mediaan of te wel de gemiddelde zandkorrel grootte. Des te kleiner de zandkorrel des te meer capillair optrekking van grondwater, waardoor in de natte gebieden in Nederland de beschikbare diepte voor wortelgroei nog minder wordt. Bij hoge grondwaterstanden waar de boom wortels altijd in contact staan met het grondwater (contactwaterprofiel) is het belangrijk dat men een grovere Bomenzand gebruikt , M50 ca 500µm (0.5mm). De grovere bomenzanden worden ook wel verkocht onder de naam Bomenzand Rotterdam. De bomenzanden met fijner zand wordt verkocht onder de naam Bomenzand Amsterdam, M50 ca 300µm (0.3mm).

De huidige bomenzanden worden gekenmerkt door een vrij lage draagkracht. En daardoor steeds minder gebruikt omdat verzakkingen en spoorvorming bij zwaarder verkeer niet ongewoon is. Toch wordt bomenzand nog wel gebruikt om diverse redenen. Belangrijke voordeel is dat bomenzand direct te gebruiken is rondom bestaande en nieuwe kabels en leidingen. Dit in tegenstelling tot bomengranulaat waarbij de utiliteiten beschermd moeten worden door een zandpakket. Ook is bomenzand met een schop te verwerken, wel zo handig als je een boom wilt planten.

 

Zijn er dan helemaal geen verdere ontwikkelingen geweest sinds de eerste bomenzanden, toentertijd ook wel straatbomenzand genoemd? Ja er zijn weker wel wat aanpassingen gedaan aan het bomenzand, enkele ten goede maar ook aanpassingen met minder resultaten. Zo zijn de zanden in het algemeen steeds grover geworden, en heeft men geprobeerd het zand te vervangen door glas. Het organisch stof kan bestaan uit stabiele humus/veen maar ook de vrij verse cocosvezels worden toegepast. Een oneindige discussie tussen duurzaamheid van de het product ten opzicht van de duurzaamheid van de toepassing.
De volgende generatie bomenzand staat op het punt van doorbreken, het nieuwe bomenzand heeft de draagkracht vergelijkbaar met bomengranulaat maar blijft wel gemakkelijk verwerkbaar zoals de overige bomenzanden. Hierdoor is bomenzand weer terug van weggeweest en zijn zware verkeerslasten rondom een boom geen probleem meer. Momenteel zijn na alle laboratorium proeven te hebben uitgevoerd ook pilot projecten voorzien van het nieuwe bomenzand te Amsterdam. De aannemers zijn evenals de opdrachtgevers erg positief over de verwerkbaarheid. We verwachten het nieuwe bomenzand later dit jaar op de markt te kunnen zetten, nadat ook de productie faciliteiten en de toeleveranciers geheel zijn ingericht om een continue kwaliteit te garanderen.

 

Binnenkort volgt meer over het product.

 

 

Waterretentie

okt. 2014 Onderzoek voorlopig in de kast, benodigde financiele middelen van derden ontbreken voor een verdere uitwerking. Mochten er geinteresseerden zijn voor (financiele) deelname laat het ons weten.


 

feb. 2014Verder onderzoek naar het vraagstuk WATERRETENTIE IN DE STAD
Intensie verklaring voor een samenwerking met GreenArt international getekend.
Green Art International is een in China operend bedrijf op het gebied van daktuinen en waterretentie. Europese kennis en ervaring wordt gekombineerd met de lokale omstandigheden in de grote steden in China. Binnenkort meer informatie over deze samenwerking.